De nieuwste technologie van papier en printing

Waar printen begint

Om te drukken en te printen, heb je papier nodig. Papier is een bijzondere grondstof, welke aan enorm veel criteria kan en soms moet voldoen. Zo moet papier beschrijfbaar of bedrukbaar zijn. Het bedrukken van papier kun je grofweg indelen in laserprint (gewoon zwart en of kleur), digitaaldruk en offset/diepdruk. Met de huidige office laser- en inkjetprinters kun je direct een full color beeld printen met je boodschap. Benieuwd naar de nieuwste technologie van papier en printing? Lees dan snel verder!

De herkomst van papier

Papier wordt op verschillende manieren gemaakt. De papier grondstof is voornamelijk hout en dan hout uit productie bossen speciaal voor hout. Te vinden in Scandinavië, Portugal en all over The World. Papier kun je ook maken met behulp van kleding, oud papier, bamboe en bijvoorbeeld landbouwresten wat na de oogst als vezelrijk materiaal overblijft.

Verschillende soorten papier

Papier heb je in verschillende diktes, ofwel gramgewichten. Papier begint bij 40 grams vloeipapier, bedoeld om kwetsbaar servies of kleding mee te verpakken. Dit loopt op tot laserprintpapier van 90 gram. Zwaarder papier tot zo’n 300-400 gram gebruik je voor visitekaartjes, folders of brochures. Ander, (speciaal)papier van ongeveer 400 grams en zwaarder, zoals sulfaatkarton, gebruik je voor verpakkingen. Dit wordt ook wel massief karton genoemd. Ga je papier in golfjes neerleggen en plak je daar weer een recht stuk papier tegenaan, levert deze samenstelling op: golfkarton. Afhankelijk van de samenstelling, is golfkarton sterk tot supersterk. Zo is het ook geschikt voor bedrukte tafels en stoelen van papier en uiteraard displays en dozen.

Van rol naar etiket

Papier wordt altijd in de basis op rollen geproduceerd (alleen geschept papier is handwerk). De rollen van de papierfabriek hebben een breedte tussen 5 en 6 meter. Vervolgens worden de rollen versneden naar kleinere rollen, en deze worden vervolgens naar vellen versneden. De rollen papier kunnen ook worden samengesteld naar materiaal voor etiketten. De constructie papier-lijm-backing – deze drie-eenheid – heet etiket. Deze industrie en het papier wat hiervoor nodig is een apart specialisme. Het papier van het etiket heb je in verschillende soorten en daarnaast kan de lijmlaag sterk tot zeer sterk zijn, afhankelijk van de toepassing.

Omvangrijke industrie

Goed: de papierwereld is een behoorlijk grote industrietak en de bijbehorende printing industrie is ook behoorlijk omvangrijk. In Nederland heb je Crown van Gelder in Velsen als kampioen in inkjet papier. Voor karton is er DS Smith in Eerbeek en Primus is er voor eetbaar papier… ja, dat bestaat echt.

Het belang van duurzaamheid

Bij bepaalde toepassingen van bedrukt papier is de vraag naar duurzaamheid steeds groter. Het gaat hierbij om duurzaamheid in twee richtingen: duurzaam in de vorm van verantwoord: duurzaam, hergebruik enzovoort. Ook kan duurzaam betrekking hebben op weersbestendig materiaal, welke ook na het drukken de kleurechtheid behoudt. Denk hierbij ook aan papier dat lang mee gaat: maandenlang in de buitenlucht zonder dat de kleur verandert of vergaat.

Duizenden toepassingen

Papier voldoet aan veel eisen en is geschikt voor duizenden toepassingen. Zodra je prints voor buitentoepassingen wil gebruiken of voor ruimtes met met deze kenmerken: vochtig, vorst, steriel of hitte, kun je het best gaan voor materialen met een kunststoffen basis. De speciale lijmsoorten in combinatie met papier of kunststof geven oplossingen voor alle takken van de industrie. Etiketten voor beton en asfalt zien we tegenwoordig veel in het 1,5 meter straatbeeld. Andere toepassingen zijn op glas (denk aan flessen etc.) en kunststof, dit is vooral zichtbaar in de food-, drink- en cosmetica-industrie.

Je kunt over de grondstoffen voor de drukindustrie nog veel meer schrijven. Nog in het kort over de afbeelding in het voorbeeld. Het is een bedrukt transparant etiket, specifiek geschikt voor foodpackaging. Wat het drukwerkproces extra speciaal maakt is het gebruik van dekwit. Dit maakt enerzijds de transparantie en anderzijds het drukbeeld enorm briljant en onderscheidend. De bewerking van de rol is als volgt: bedrukken, laserstansen en snijden tot A3 of A4. Uiteraard kan het etiket ook op rol blijven. Je ziet hier een samengesteld drukvel, wat ook weer heel bijzonder is en met “oude” technologie niet mogelijk is.

High-end kwaliteit

De nieuwste technologie van papier en printing zorgt voor een high-end kwaliteit. De Indigo drukpers gecombineerd met de laserstanstechnologie zorgen voor de hoogste kwaliteit. Het gebruik van de Indigo drukpers levert gegarandeerd een high-end drukkwaliteit op. Het laserstansen van etiketten geeft de mogelijkheid tot elke vorm van het uiteindelijke etiket, zonder stansmeskosten. Ook is het direct gereed door de end-to-end digitale techniek van online bestellen, waardoor je direct kunt gaan drukken en afwerken.

Meer over de nieuwste technologie van papier en printing volgt! Je hebt zelfs papier wat plakt en geen lijmresten achterlaat en daarna nog 10 keer kan worden geplakt. Dit papier werkt met een soort van zuignapjes en geen chemie, lijm dus. Hoe mooi is dat!? En dit kun je ook printen, zelfs dat kan … Imagine…