Ontwerp en druk van een veelkleurige dissertatie

In samenwerking met vormgever Arnold Meijer van Blue Robin dtp verzorgde Corporate Print het drukwerk voor het bijzondere boek ‘The Ornithology of the Baudin expedition (1800-1804)’ voor promovendus Justin Jansen. Hoogwaardig drukwerk met een groot kleurbereik in groot formaat. Het staat vol met prachtige kleurenfoto’s en schilderijen van exotische vogels. Er zijn slechts 130 genummerde exemplaren van het boek gedrukt. Het boek ligt bij universiteiten en musea over de hele wereld. Vormgever Arnold schreef er het volgende artikel over.

Twee jaar geleden werd ik door Justin Jansen benaderd met een bijzondere vraag. Justin was bezig met het schrijven van een dissertatie, maar omdat het hele project uit hobby was geboren en de kosten van het promoveren niet zouden worden terugverdiend door een uiteindelijke carriere, wilde Justin vooral een mooi boekwerk aan het project overhouden. Kon ik daarbij helpen? Natuurlijk!

Proefschrift Justin Jansen

Na een eerste gesprek ben ik begonnen met het ontwerp. De opdracht was om er een mooi, ruim opgemaakt en niet te ééntonig boek van te maken. Ik kreeg de vrije hand wat betreft indeling van de pagina’s, lettertype etc. De vele foto’s moesten het geheel aantrekkelijk maken. Foto’s waren overigens niet altijd van even goede kwaliteit, waardoor er veel gecorrigeerd moest worden.

Justin was vanaf het begin enthousiast over het ontwerp. Uiteindelijk zijn het er, na anderhalf jaar aan werken, meer dan 700 pagina’s geworden!

De totstandkoming van het boek was een proces van opmaken, corrigeren en aanpassen. Sommige hoofdstukken moesten nog geschreven worden terwijl andere al opgemaakt waren. Soms kwam er een nieuwe foto boven water die dan toch nog moest worden toegevoegd. Volledigheid boven alles!

Proefschrift Justin Jansen

Sparringpartner voor het drukwerk was uiteraard Ed Cornelissen van Corporate Print, waar ik veel mee werk als er drukwerk geleverd moet worden. Gezien de oplage (130) en de uitzonderlijke aard van het geheel besloten we voor digitale druk te gaan. Voordeel hiervan was dat we eerst één enkel boek konden laten maken, waardoor we precies wisten of er nog een foto moest worden bijgewerkt en waardoor we de kwaliteit van het geheel aan Justin konden voorleggen. Met zo’n productie zit je niet op verrassingen te wachten.

Uiteindelijk is het een prachtige boek geworden, waar Justin trots op mag zijn.

Meer over het onderwerp van deze dissertatie vind u hier.