11stedenzwemtocht: een zwaar uitdagend super event!

Ergens in april dit jaar zag ik een bericht voorbijkomen dat Maarten van der Weijden (voormalig Olympisch kampioen en Wereldkampioen openwaterzwemmen) besloten had een 2e poging te doen om de Elfstedentocht te zwemmen. De missie was geld inzamelen voor kankeronderzoek. En alle inkomende gelden worden gebruikt voor onderzoek.  Ik besloot direct om me aan te melden als meezwemmer. Zonder helemaal door te hebben wat dat in zou houden… 

Mijn laatste zwemactie was ergens in september 2018. Als hardloper zwem ik af en toe 500 of maximaal 1.000 meter. Dus…Eerst een test op 18 mei. Ik ging supersnel aan de bak om de test te kunnen halen. De test was 3 x 2 km achter elkaar. Voor mij echt al een serieuze test. Dus voor mezelf was het ook geen probleem als ik dit niet ging halen. Uitslag: test gehaald. 

En nu? Ik kon kiezen 1 x 500 meter, 1 x 2km of 11 x 2km. Tja…..en wat doe je dan vier weken voor het evenement? Ik had geen idee hoe vaak ik 2 km zou kunnen zwemmen, maar besloot te gaan voor het maximaal haalbare.

Op vrijdag 21 juni startte de 11stedenzwemtocht. In elke plaats 2 km zwemmen. Ik begon vrijdag om 22.00 uur in Sneek, rond een uur of 1.00 ’s nachts in Ijlst en om 4.30 uur in Sloten. Zaterdag 2 km in Stavoren, Hinderlopen en Workum… Binnen 24 uur had ik 12 km zwemmen in de armen en benen. Door de inspanningen in de nachtelijke uren had ik geen minuut slaap kunnen vatten. Ik had alles gegeven en kon helaas echt niet meer verder… Ik koos ervoor om mijn lijf heel te laten…Ik wilde doorgaan, stoppen, doorgaan, stoppen…..Ik besloot te stoppen.

Nadat ik besloten had te stoppen kreeg ik direct het gevoel; ‘Ik wil dit afmaken, op welke manier dan ook.’ En ik maakte het af! Op maandag 24 juni, de slotdag waarop Maarten van der Weijden zijn 195 km in 11 steden realiseerde. De eindpunten waren Dokkum en Leeuwarden. Ik zwom weer 2 km en 3 km. Dokkum was een magische ervaring, duizenden mensen en alle bruggen open en lekker zwemmen door het Friese water. 

En toen was daar het eindpunt. Mensen van TV en radio, NOS, Omroep Frieslan, Joris Linsen, Dionne Stax enzovoort, ze kwamen allemaal voorbij. Tot slot ontving ik een medaille voor de 11stedenzwemtocht van de commissaris van de koningin, echt speciaal! 

Dank aan de sponsoren, supportes, medezwemmers, de buddy’s die me ondersteunden, de super organisatie van 11stedenzwemtocht en Marieke TetterooOok dank aan Camping de Klompen waar we kostenloos konden verblijven, super! Fysiothereut Tim Douma, die mij zaterdagochtend om 7.00 uur wilde klaarmaken voor de volgende rush die dag. Kostenloos, superhoge kwaliteit in aandacht voor de mens en zijn lijf. Heel erg veel dank! Gewoon op zaterdag ochtend 7 uur je praktijk openen…..Echt bijzonder! Dankjewel!

Ik heb deze 11stedenzwemtocht gedaan speciaal voor iedereen met de ziekte kanker en elk mens die daar naast staat en iedereen die dit leest! Wat een super event. Zwaar uitdagend, een event waar je alles kunt geven en dat is zeker gelukt! Een indrukwekkend event met held Maarten van der Weijden. Als je wilt, kun je nog bijdragen via deze link.

Dank aan alle supporters en medestrijders tegen die vreselijke ziekte!